Wilhelm Sollie i St Frans kirke, Larvik

Wilhelm Sollie er fra Larvik og har sin utdannelse fra musikkhøgskolene i Oslo, Leipzig og Dallas. Han har vært organist ved bl.a. Slottskirken på Akershus festning og ved The Episcopal Church of the Transfiguration i Dallas, samt undervist i musikkfag på Thor Heyerdahl vgs. i Larvik. Til daglig leder han kirkemusikkstudiet ved VID vitenskapelige høgskole i Tromsø. Han underviser også i orgelspill ved Kongsbakken vgs. I tillegg til dette arbeider han som doktorgradsstipendiat der han forsker på den norske organisten Arild Sandvold og tyske orgelpedagogen Karl Straube.

Orgelet i St. Frans kirke ble bygget av Reil i 1983 til Leek kirke i Nederland. Det ble ombygget og utvidet til 15 stemmer før det ble satt opp i St. Frans kirke sommeren 2022. Orgelet kjennetegnes av  en lys og transparent klang, noe man assosierer med orgler fra Italia. Stemmen Voce Umana 8´ i første manual forsterker dette (et register som ofte er å finne i italienske orgler). Orgelet har ikke svell ,og manual- og pedalomfanget er C – d1.

Bachs Toccata og Fuge i E-dur består av fire deler og viser Bachs påvirkninger fra nordtyske orgelkomponister som Buxtehude. Partita over Luther-koralen “Sei gegrüßet, Jesu gütig” består av elleve variasjoner og utforsker ulike musikalske teknikker og stemninger ved å vise Bachs ferdigheter i å variere og utvikle et enkelt melodisk tema. Konserten avsluttes med Egil Hovlands variasjonsverk over koralen “Gjør døren høy”, komponert i 1947 og kan betraktes som en motsats til resten av konsertprogrammet.

 

Previous slide Next slide Show content Hide content